Skip to main content Skip to search

Trainingen

Sociale Vaardigheidstraining

Gedurende de afgelopen 15 jaar hebben wij de groepstraining voor mensen met sociale angst verzorgd. Tot tevredenheid van de deelnemers, die zonder uitzondering hebben ervaren dat ze meer deden en durfden en tot tevredenheid van ons, omdat het een plezier is met deze groepen te werken.

Op de bijeenkomsten wordt vanuit de cognitieve gedragstherapie gewerkt aan de sociale angstklachten. Iedere bijeenkomst is opgebouwd uit twee delen. In het eerste deel wordt de theorie besproken en aan de hand van praktijkvoorbeelden van de deelnemers zelf worden werkafspraken doorgenomen. In het tweede deel wordt in de groep geoefend hoe je met angstige situaties kunt omgaan. We werken met een cursusboek als leidraad en bespreken aan de hand daarvan iedere bijeenkomst de werkafspraken en de persoonlijke doelen van de deelnemers. Omdat het belangrijk is dat de groep gedurende de training bij elkaar blijft is het niet mogelijk om in te schrijven voor een paar bijeenkomsten.

 

De training bestaat uit 14 bijeenkomsten, voorheen gepland op maandagavonden van 19.30 – 21.30 uur op de Westblaak 37 (Grotiushuis, 4e etage) te Rotterdam. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer

010 – 4130636 (maandag t/m vrijdag) voor eventuele vragen. Uiteraard kunt u ons ook mailen. Dit kan op het e-mailadres secretariaat@twobe.org

 

De training wordt gegeven door:

– Drs. G.C. Dijkhuizen, psychotherapeut samen met één van de collega’s van onze praktijk.

 

De kosten van de groepstraining worden volledig vergoed vanuit de Basis GGZ. Hiervoor heeft u een verwijsbrief van de huisarts nodig met de term Basis GGZ (BGGZ). U dient verder wel rekening te houden met het verplichte eigen risico. Indien u reeds een traject heeft lopen bij Two Be, valt de training binnen dit traject.

Mindfulness training

Een van de grote bronnen van lijden in ons leven is dat we meestal onze zin willen krijgen. Wanneer de dingen niet gebeuren naar onze zin voelen we ons ongelukkig.

Veel van deze verlangens zijn onbewust en we worden er door geleefd. Mindfulness is met een ‘open mind’ aandacht hebben voor die processen van denken en voelen in ons, zonder dat we daar op doorgestuurd worden. We willen graag direct een oplossing voor alles of anders gaan we bijna automatisch vermijden. Mindfulness is acceptatie zonder er wat mee te willen. Het oefenen is het focussen op de ademhaling, een manier om daar mee bezig te zijn.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en het brengt positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Tevens transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt.

De groep bestaat uit 9 personen. Een cursus bestaat uit 6 lessen van 2 uur en 2 terugkom lessen. De kosten bedragen € 225,-*.

De cursus wordt gegeven door Frans van Meggelen. Hij heeft zijn mindfulness opleiding gedaan bij See True, een erkende opleiding. Hij is aangesloten bij de VvM (Vereniging voor Mindfulness).

 

Locatie

De trainingen vinden plaats op de hoofdlocatie van psychologenpraktijk Two Be: Westblaak 37 (Grotiushuis, 4e etage) te Rotterdam.

Aanmelden

U kunt contact opnemen met Frans van Meggelen per email: vanmeggelenf@gmail.com of telefonisch op het nummer: 06-46210206.
* Kosten zijn onder voorbehoud.

Zelfbeeldtraining

Doelgroep

“Verbeter je zelfbeeld” is bedoeld voor mensen die te vaak negatief tegen zichzelf aankijken, maar die ‘ergens’ wel weten dit negatieve zelfbeeld ‘eigenlijk’ niet terecht is. Zelfbeeldproblematiek komt vaak voor bij mensen met een depressie of angststoornis, maar ook mensen zonder diagnose kunnen in hun dagelijks leven last hebben van overmatige onzekerheid. De training kan parallel aan een lopende behandeling of richting het einde van een behandeling gevolgd worden.

Opzet training

“Verbeter je zelfbeeld” is een groepstraining gebaseerd op de principes van Competitive Memory Training (COMET). COMET is een training waarbij met behulp van praktische oefeningen wordt geleerd om positieve zelfkennis meer op de voorgrond te laten komen. Het negatieve zelfbeeld komt hierdoor meer op de achtergrond te staan. De behandeling bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 90 minuten. De groep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers. In de bijlage heb ik de introductie van het werkboek en een cliëntenfolder toegevoegd. Deze kun je zelf even doornemen en tevens meegeven aan een cliënt die je op zou willen geven voor deze training.

 Aanmeldingscriteria

In je overweging om een cliënt aan te melden zijn de volgende punten van belang:

  • De cliënt dient een negatief beeld over zichzelf te hebben (bv. “Ik ben niet goed genoegd”, “Ik ben waardeloos”, “Ik ben saai” etc.);
  • De cliënt weet ergens wel dat het negatieve beeld niet (helemaal) klopt;
  • De cliënt kan één of meerdere positieve eigenschappen van zichzelf benoemen (bv. zorgzaam, sportief etc.);
  • De cliënt kan dagelijks ongeveer 30 minuten vrijmaken voor het doen van de oefeningen die in de zelfbeeldtraining worden doorgenomen;
  • De cliënt kan bij alle bijeenkomsten aanwezig zijn (bij meer dan twee keer afwezigheid heeft de training weinig zin);
  • De cliënt is voldoende trainbaar: bv. geen ernstige depressie of ernstige burn-out;
  • De cliënt is geschikt voor een groepstraining (soms kan de groepsdynamiek bij bv. cluster B problematiek teveel verstoord worden; schat dit zelf even in)

Locatie

De training vindt plaats op onze praktijk aan de Westblaak 37 in Rotterdam op de vierde verdieping. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdag van 16.00 tot 17.30 uur.

 

Aanmelding en kosten

Voor aanmelding is een verwijsbrief van de huisarts nodig (BGGZ: schatting benodigde zorgminuten per cliënt = +/- 200 minuten in totaal/ of binnen een reeds lopende SGGZ met nog voldoende zorgminuten). Behalve het bedrag van het (resterende) eigen risico zijn er geen aanvullende kosten verbonden aan het volgen van deze training.

 Cliënten kunnen zich via de mail of telefonisch bij het secretariaat van TwoBe opgeven.

Voor vragen kunt u terecht bij het secretariaat.